Advies over doorslijpers

 

Tijdens onze jarenlange ervaring met het verkopen van professionele doorslijpers van Husqvarna zijn ons al vele vragen de revue gepasseerd. Logisch ook, want het werken met een bandenzaag is een hele verantwoordelijkheid. Om het werken met een motorslijper zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben wij hier de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

 

Mijn doorslijper heeft een zaagkap van 350 mm, kan ik ook een kleiner zaagblad gebruiken?

Ja, dat kan. Misschien heb je je oude doorslijper met een zaagblad van 300 millimeter vervangen door een van 350 mm, maar heb je nog ‘oude’ diamantbladen liggen met een diameter van 300 mm.  Gelukkig hoef je deze niet weg te gooien, maar kun je ze nog gewoon gebruiken in je nieuwe bandenzaag. Het is dan echter wel logisch dat de maximale slijpdiepte dan wel 25 mm kleiner is, omdat ook je zaagblad kleiner is geworden.

Houd in dit geval echter wel rekening met één belangrijke factor! Een te klein diamantzaagblad op je doorslijper zorgt ervoor dat het zaagblad te veel toeren maakt. Hierdoor slijt het te kleine diamantblad sneller dan een passend zaagblad zou gaan slijten.

 

Wat voor brandstof moet ik gebruiken bij mijn motorslijper?

Alle Husqvarna motorslijpers worden aangedreven door een tweetakt benzinemotor. Net als bij een ouderwetse brommer van Puch of Tomos, mag je dus geen gewone benzine in het motorblok gooien. Onze bandenzagen lopen dan ook op gewone mengsmering, met een mengverhouding van 1 liter olie op 50 liter benzine. Mengsmering 1:50 dus, verkrijgbaar bij de betere benzinepomp.

 

Kan ik ook zelf mengsmering maken voor mijn bandenzaag?

Heb je geen zin om zelf iedere keer naar het tankstation te lopen, dan kun je de vereiste mengsmering ook heel eenvoudig zelf maken. Gebruik hiervoor altijd door de fabrikant goedgekeurde tweetaktolie en loodvrije of gelode benzine met een octaangehalte van minimaal 90 RON. Biobrandstof E10 mag eveneens worden gebruikt. Let echter wel op dat het gehalte ethanol absoluut niet meer is dan 10 procent, aangezien er anders ernstige motorschade zal optreden.

Gebruik altijd een schone jerrycan die is bedoeld voor benzine om de benzine en olie in te mengen. Begin altijd met de helft van de benzine die moet worden gemengd in de jerrycan te gieten. Giet daarna de gehele hoeveelheid olie in de jerrycan. Meng of schud het mengsel vervolgens goed door elkaar. Giet hierna de rest van de hoeveelheid benzine erbij. Meng echter nooit meer voorraad brandstof dan je in een maand kunt gebruiken!

 

Kan ik met een doorslijper ook rioolbuizen doorzagen?

Ja, met een bandenzaag kun je niet alleen trottoirbanden of tegels doorzagen, maar bijvoorbeeld ook rioolbuizen. Hierbij dien je nog eens extra alert te zijn. Want indien een rioolbuis tijdens het slijpen niet goed wordt ondersteund, zullen de beide helften naar elkaar toe bewegen en zal het diamantblad in de zaagsnede vastslaan. Dit veroorzaakt een levensgevaarlijke en zware terugslag. Bij rioolbuizen met een klokvormig uiteinde moet je helemaal goed uitkijken, want bij onvoldoende ondersteuning zal deze buis doorbuigen en het zaagblad vastklemmen.

Om een rioolbuis op de juiste wijze door te slijpen, zorg je er eerst voor dat de buis goed vastligt. Zo kan de rioolbuis niet wegrollen of bewegen. Let er ook op dat je de rioolbuis niet in het midden doorzaagt, maar pas voorbij de ondersteuning. Slijp de buis in onderstaande volgorde:

 

het doorslijpen van een rioolbuis met en bandenzaag

 1. Slijp eerst sectie I
 2. Beweeg naar zijde II en zaag van sectie I naar de onderkant van de rioolbuis
 3. Beweeg naar zijde III en slijp het resterende deel van het uiteinde van de buis aan de onderzijde

 

Hoe voorkom je de terugslag van een bandenzaag?

Terugslag van een motorslijper is ronduit gevaarlijk. Gelukkig kun je deze zeer eenvoudig voorkomen. Ga hiervoor als volgt te werk:

 • Zorg ervoor dat de trottoirband altijd zo wordt ondersteund, dat de zaagsnede tijdens het doorslijpen open blijft. Wanneer de zaagsnede opent, treedt er namelijk geen terugslag op. Indien de zaagsnede sluit en het zaagblad hierdoor vastslaat, is er altijd een risico op een terugslag.
 • Slijp dus nooit tussen twee steunen, maar altijd aan het uiteinde

zaag met een motorslijper een object nooit in het midden

 • Wil je opnieuw de zaag in de zaagsnede plaatsen, wees dan extra voorzichtig!
 • Wees er te allen tijde op verdacht of het te zagen object verschuift of dat er iets gebeurt waardoor de zaagsnede dichtklapt en het diamantzaagblad wordt vastgeklemd.

 

Welke PBM’s moet ik dragen bij het werken met een motorslijper?

Als je werkt met een doorslijper, ben je verplicht een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te dragen. Van top tot teen dien je de volgende PBM’s te dragen:

 • Goedgekeurde bouwhelm of veiligheidshelm. Al helmen welk wij verkopen voldoen aan alle eisen. De duurdere helmen hebben een hoger draagcomfort.
 • Gehoorbescherming. Ook hier geldt weer dat alle gehoorbeschermers zijn goedgekeurd. Hier kun je eveneens het verschil tussen draagcomfort en kwaliteit zien aan het prijsverschil.
 • Een goedgekeurde veiligheidsbril. Hiermee wordt een bril bedoeld die voldoet aan de norm EN 166. Daarnaast kun je nog een vizier gebruiken, dat moet voldoen aan de norm EN 1731.
 • Een stofmasker. Ook al slijp je altijd nat door, toch moet je te allen tijde een stofmasker dragen. Deze kosten slechts een paar centen en houden alle schadelijke deeltjes tegen.
 • Draag bovendien sterke werkhandschoenen die voldoende grip bieden. Hier zijn geen wettelijke normen van toepassing, maar wij kunnen je altijd adviseren welke handschoenen uit ons assortiment veilig zijn te dragen.
 • Draag sterke en prettig zittende kleren die nauw op je lichaam aansluiten. Hier is ook geen officiële regelgeving op van toepassing, maar dien je je gewoon je gezonde verstand te gebruiken. Een broek van dikke spijkerstof is bijvoorbeeld altijd goed.
 • Denk ook om schoenen of laarzen die zijn uitgevoerd met een stalen neus en een zool met anti-slipprofiel. Ook hier kun je bij ons kiezen uit een ruim assortiment goedgekeurd schoeisel.

 

Hoe diep is de zaagdiepte bij welke kapdiameter van de doorslijper?

Het grootste verschil tussen de slijpers is de kapdiameter voor het diamantzaagblad. De diameter van de kap bepaalt welke maat zaagblad kan worden gemonteerd. En dat diamantblad bepaalt weer met welke zaagdiepte kan worden geslepen. Het materiaal dat moet worden doorgeslepen, is bepalend voor de benodigde kapdiameter. Een stoeptegel kan bijvoorbeeld worden gezaagd met een kapdiameter van 300 millimeter. Zie de onderstaande tabel voor een overzicht van de diameters en zaagdieptes.

 

Kapdiameter (mm) Zaagdiepte (mm)
230 70
300 100
350 125
400 145

 

Kan ik ook een te groot zaagblad in mijn bandenzaag monteren?

Als aanvulling op de vraag of je een te klein diamantzaagblad kunt monteren, komt natuurlijk ongetwijfeld de vraag of je wellicht ook een te groot zaagblad kunt monteren. Maar helaas, dit is niet mogelijk. De vraag is echter ook of je het wel zou willen.

Zou het namelijk technisch haalbaar zijn om een groter diamantblad te monteren, dan zou de doorslijper te weinig toeren maken. Het blad is namelijk groter, dus de machine moet harder werken. Het gevolg is dat je niet door het materiaal kunt slijpen en bovendien brengt dit zowel het zaagblad als de motorslijper ernstige schade toe.

Het is dan ook onmogelijk om een zaagblad met een diameter van 400 mm op een machine met een zaagkap van 350 mm te monteren. Bovendien zit deze kap zelf ook in de weg, dus gaat het eenvoudigweg nooit passen.

 

Hoe kun je nat doorslijpen met een motorslijper?

Om veilig en verantwoord te kunnen zagen in beton en steen, wordt nat doorslijpen ten zeerste aangeraden. Met behulp van een watertank wordt er continu water in de zaagsnede gesproeid en wordt de levensduur van zowel de doorslijper als het gemonteerde diamantzaagblad aanzienlijk verlengd. Bovendien slaat al het vrijgekomen, schadelijke stof direct neer.

Voor het doorzagen met behulp van water bestaan er verschillende oplossingen. De voordeligste oplossing is een zogenoemd drukvat. Voor een bedrag van zo’n honderd euro heb je al een watertank met een inhoud van tien liter die je zó op de Gardena-aansluiting van de bandenzaag aansluit. Er is echter wel een groot nadeel. Je moet de waterdruk van een drukvat namelijk telkens zélf opbouwen. Je bent dus erg veel tijd kwijt met pompen om de waterdruk op peil te houden.

De gemakkelijkste oplossing voor nat doorslijpen is een elektrische watertank. Het voordeel hiervan is dat deze met behulp van een ingebouwde accu zichzelf automatisch in waterdruk voorziet. Je hoeft dus niet telkens je werkzaamheden te onderbreken, want deze elektrische watertank neemt je al het werk uit handen.

 

Hoe staat het met de trillingen van een bandenzaag?

Een motorslijper is een stuk gereedschap dat met behulp van het maken van veel toeren op hoge snelheid kan doorslijpen. Een bijkomend gevolg hiervan is dat een doorslijper veel trillingen veroorzaakt. Dit wordt aangegeven in het aantal hand-/armtrillingen, uitgedrukt in het aantal meters per seconde-kwadraat. Afgekort zien we het symbool m/s².

Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, zijn Europese richtlijnen opgesteld. Volgens deze wetgeving, 2002/44/EG, mag het aantal trillingen nooit hoger zijn dan 5 m/s². Dit noemen wij in de wet de Grenswaarde. Bovendien spreekt men nog van een Actiewaarde. Deze is zelfs 2,5 m/s².

De Actiewaarde is de waarde herleid tot een standaard referentieperiode van 8 uur, waarboven de werkgever actie moet ondernemen om de blootstelling aan deze trillingen tot een minimum moet zien te beperken.

De Grenswaarde is nog een stuk simpeler. Ook hierbij is weer een standaard referentieperiode van 8 uur als maatstaf gebruikt. Komt het aantal hand-armtrillingen boven deze waarde van 5 m/s² uit, dan is het zelfs verboden hiermee te werken. Dit houdt in dat je met alle bandenzagen in ons assortiment gewoon de hele dag mag werken, al dan niet met bepaalde hulpmiddelen van je baas.

 

Wat voor onderhoud vereist een motorslijper?

Je doorslijper moet voor iedere dag dat je hem gebruikt even te worden nagekeken. In de onderstaande tabel kun je zien welke onderdelen van je machine onderhoud nodig hebben en hoe vaak. De onderhoudsintervallen zijn gebaseerd op het dagelijks gebruik van je bandenzaag en kunnen dus afwijken op basis van het aantal keren dat je de machine gebruikt.

 

Dagelijks onderhoud Wekelijks onderhoud Maandelijks onderhoud
Schoonmaken Schoonmaken Schoonmaken
Reiniging buitenzijde Bougie
Koelluchtinlaat Brandstoftank
Functionele inspectie Functionele inspectie Functionele inspectie
Algemene inspectie Trillingsdempingssysteem Brandstofsysteem
Gashendelvergrendeling Geluidsdemper Luchtfilter
Stopschakelaar Aandrijfriem Aandrijfwiel, koppeling
Beschermkap van het zaagblad Carburateur
Zaagblad Starter

 

Hoeveel jaar garantie zit er op een doorslijper?

Omdat een bandenzaag een vrij kwetsbaar stuk gereedschap is, heeft een doorslijper een beperkte garantietermijn. Husqvarna geeft dan ook standaard een jaar fabrieksgarantie op alle onderdelen. Is je motorslijper binnen deze termijn defect geraakt en denk je aanspraak te kunnen maken op garantie? Neem dan contact met ons op en wij regelen de rest!

 

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende modellen van Husqvarna?

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben wij alle belangrijke kennis over doorslijpers in huis. Twijfel je nog over de aanschaf van een motorslijper of heb je een andere vraag die niet in dit artikel wordt beantwoord? Stel je vraag dan via ons contactformulier. Alle doorslijpers van Husqvarna vind je hier in een duidelijk overzicht.

 

 

Contact

Rijksweg 11-B
5125 NB Hulten
Routebeschrijving »

Telefoon: 
Mobiel:
Email:

Openingstijden

Ma t/m vr:
Za:
Zo:
09:30 - 17:30
09:00 - 12:00
gesloten